Video’s optimaliseren voor zoekmachines 

Objektiv helpt je als hét video marketing bureau van Den Haag en omstreken niet alleen met het produceren van video content, we kunnen je ook helpen bij het verbeteren van de online vindbaarheid. Als je een videoproductie hebt laten maken over je bedrijf of werkzaamheden wil je natuurlijk graag dat zoveel mogelijk mensen deze zien. Er zijn verschillende manieren om het aantal weergave van je video’s te beïnvloeden. In dit artikel beschrijven we enkele tips die je kunt toepassen om je video’s aantrekkelijker te maken voor zoekmachines.

Titel en beschrijving van de video

Hoewel zoekmachines er steeds beter in worden om niet-tekstuele content (zoals afbeeldingen en video) te begrijpen, kunnen ze nog steeds hulp gebruiken. Zorg daarom dat je video’s altijd voorziet van een beschrijvende titel en passende beschrijvende.

Wat is dan een goede tekst? Let hierbij vooral op de zoekwoorden waar je als organisatie graag gevonden wilt worden. Maar zorg wel dat de tekst overeenkomt met de inhoud van de video.

Als je de video direct in je CMS uploadt, let je ook op de bestandsnaam van de video. Als je de video via YouTube of Vimeo insluit, voeg je de teksten hier direct toe. Let bij het insluiten van video’s op je website op de volgende punten.

Video’s op de juiste manier insluiten

Er zijn meerdere manieren om een video weer te geven op je website. Je kan ervoor kiezen om deze direct naar je website te uploaden en zelf te hosten. Dit kan wel zorgen voor een grotere belasting van je serverruimte. Daarnaast kunnen gebruikers op mobiele apparaten moeite hebben om zulke grote bestanden te downloaden/streamen.

Daarom kan het goed zijn om video’s via YouTube of Vimeo in te sluiten. De grootste zoekmachine, Google, is ook eigenaar van YouTube. Hierdoor kan het plaatsen van YouTube widgets op je site ook een SEO-voordeel bieden.

Let er wel op hoe je afbeeldingen insluit. Vimeo en YouTube bieden de mogelijkheid om via een iFrame de video in te sluiten op je website. Gebruik het ‘title’-element in je iFrame-code om zoekmachines extra context te bieden over de inhoud van de video. Let hier weer op relevante zoekwoorden.

Transcripties schrijven en toevoegen

Omdat zoekmachines niet de volledige inhoud van video’s kunnen begrijpen, is het goed om een uitgeschreven versie van de gesproken tekst toe te voegen aan de pagina. Dit noemen we een transcript. Het plaatsen van een transcript op de pagina waar de video staat verbetert niet alleen de toegankelijkheid maar helpt ook zoekmachines om de inhoud van je video te indexeren. Handig!

Trek de aandacht met thumbnails

Zowel op YouTube als op je website kun je thumbnails toevoegen aan de video. Deze afbeelding wordt weergegeven voordat de video afspeelt. Het geeft je een kans om bezoekers aan te sporen de video daadwerkelijk af te spelen.

Gebruik daarom opvallende thumbnails die de aandacht trekken van bezoekers. Dit verhoogt de klikfrequentie waardoor de betrokkenheid bij je video’s verbetert. Als mensen vaker de video bekijken en langer op je pagina blijven, zal Google je pagina een hogere positie in de zoekresultaten geven.

Implementeer structured data

Video is meer dan alleen bewegend beeld en audio. Video’s hebben een naam, zijn in een categorie in te delen, kunnen op basis van moeilijkheid gerangschikt worden en hebben een publicatiedatum. Je kunt zoekmachines een handje helpen door dit soort gegevens in de code mee te geven aan je website.

Dit doe je via structured data. Google heeft zelf specifieke richtlijnen uitgegeven die je kan gebruiken om je video voor Google zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Maak gebruik van gestructureerde data (zoals schema.org) om zoekmachines extra informatie te geven over je video’s.

Video sitemaps

Het maken van een video sitemap is belangrijk wanneer videomarketing een essentieel onderdeel van je marketingstrategie is.

Een video sitemap is een XML-bestand dat zoekmachines gedetailleerde informatie verschaft over de video’s op je website. Dit helpt zoekmachines om je video content beter te indexeren en te begrijpen, wat kan leiden tot betere zichtbaarheid in zoekresultaten.

Je kunt een video sitemap indienen bij tools zoals Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Dit geeft je ook inzicht in hoe je video’s presteren in zoekresultaten en stelt je in staat eventuele indexeerproblemen te identificeren en op te lossen.

Deel (delen van) de video

Uiteindelijk wil je dat de pagina met de video goed gevonden wordt. Het kan helpen om via andere kanalen en pagina’s naar deze pagina te linken. Kijk bijvoorbeeld eens welke pagina’s van je pagina hetzelfde onderwerp aansnijden en plaats daar een link naar de video. Zo trek je meer bezoekers naar die specifieke pagina.

Daarnaast is het interessant om de video te delen op social media kanalen. Dit kan in het geheel zijn, maar je kan ook een video opknippen en als serie op TikTok of Instagram Reals publiceren. Dit vergroot niet alleen het mogelijke publiek van je video, maar kan ook signalen naar zoekmachines sturen dat je content waardevol is.

Upgrade je hostingplatform

Je kunt er ook voor kiezen om de video’s zelf te hosten, in plaats van deze in te sluiten vanuit YouTube of Vimeo. Een goede reden om zelf video’s te hosten is de privacy van je bezoekers. Wanneer je video’s via YouTube insluit kan YouTube cookies plaatsen op de apparaten van je bezoekers. Wil je dit niet, dan moet je zelf de video’s hosten (of een andere provider kiezen).

Let op dat je een hostingplatform selecteert op de laadsnelheid en betrouwbaarheid, zodat je video’s sneller gestreamd kunnen worden. Daarnaast helpt een korte laadtijd voor de algemene SEO-waarde van je website.

Video content maken waar je doelgroep wél op zit te wachten?

Het belangrijkste aspect van video optimalisatie zit hem in de productie en het onderwerp van de video. Als je content produceert die je doelgroep graag wil zien, hoef je minder tijd te besteden aan SEO. Daarom denkt Objektiv graag met je mee om content te maken die volledig aansluit op de pijnpunten van je doelgroep, de externe communicatie of de strategie van je organisatie of.

Stuur ons een mail of bel om meer te weten te komen over Objektiv, het video marketing bureau van Den Haag en omstreken.

Recommended Posts